Kilka słów o rumie
Rum to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. W odróżnieniu od innych napojów spirytusowych, takich jak koniak i whisky, rum nie ma określonej metody produkcji – zależy ona w dużej mierze od miejsca wytwarzania rumu.
Rodzaje rumu
Rozróżnia się następujące rodzaje rumu:
- biały (przejrzysty) – zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z Portoryko.
- złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa.
- ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni. Pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali.
- aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa (np. malibu). Stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%.
- overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.