Co to Grappa - jaką grappę wybrać oraz jak pić grappę? - Odpowiadamy!

Co to Grappa - jaką grappę wybrać oraz jak pić grappę? - Odpowiadamy!

Czujesz się pełny po pysznym obiedzie? Więc zrób to co prawdziwy Włoch i zamów digestivo, lub digestif. Digestif to drink, który według włoskiej tradycji, jest wypijany po posiłku w celu ułatwienia trawienia. Zazwyczaj jest to gorzki alkohol, którego zadaniem jest pohamowanie apetytu. Najbardziej tradycyjnym z digestifów jest grappa, czyli mocna, włoska brandy. Zawiera od 30-45% alkoholu.

Poprzez wysoką zawartość alkoholu, początkowo grappa nie cieszyła się zbyt wielkim uznaniem, jednak Włosi znaleźli powód, dla którego trunek ten stał się wyjątkowy. Używa się jej do rozgrzania podczas przeziębienia ale najbardziej znanym zastosowaniem grappy jest „oczyszczenie” żołądka po obfitej uczcie.

Co to jest Grappa?

To alkohol destylowany ze sfermentowanych odpadów winogron, użytych wcześniej do produkcji wina. Nazywa się je vinace czyli wytłoki, na które składają się pestki, łodygi, oraz skórki winogron.

Początkowo była alkoholem dla uboższych. Została wynaleziona przez przypadek, kiedy to dobrze prosperujący farmerzy i chłopi z Północnych Włoch, a dokładniej z Friuli- Venezia Giulia and Veneto, stworzyli grapę, by nie marnować ani kawałka z ich cennych plonów a także by rozgrzać się podczas chłodnych zimowych miesięcy.

Tak było do lat 60-tych XX wieku, kiedy to grappa zaczęła pojawiać się na włoskich salonach. W ten czas, Giannola Nonino z destylarni Grappa Nonino's zdecydował, że użyje wytłoków tylko z jednego rodzaju winogron, czym efektywnie zmienił styl tworzenia grappy.

Dzisiejszy proces jej wytwarzania jest jeszcze bardziej złożony, gorzelnicy dodatkowo zmienili metodę, eliminując łodygi winogron, by nadać jej dużo delikatniejszy charakter. Dzięki opracowaniu receptury do perfekcji, grappa nie jest już postrzegana jako trunek dla ubogich. Obecnie, jeden mały kieliszek tego mocnego alkoholu kosztuje około 5 euro w największych włoskich miastach.

Mimo, że zasięg Grappy ciągle rośnie, to wciąż pozostaje ona tradycyjnym włoskim napitkiem. Aby napój ten zyskał miano grappy, według prawa, zarówno winogrona muszą być uprawiane we Włoszech, jak i proces destylacji i produkcji musi odbywać się w zakładach położonych na terenie Włoch. Członkowie Narodowego Instytutu Grappy mówią, że jest ona tworzona na bazie włoskiej „tradycji, kultury i prawa”.

Jaką wybrać Grappę?

Grappa powinna być mocna, aromatyczna i przyjemna w smaku. Zła grappa to taka, która sprawia wrażenie wypicia drogiego zmywacza do paznokci. Dla początkujących, najlepsza będzie znana i dobrze oceniana grappa, od producentów, którzy podpisują się tylko pod produktami dobrej jakości. Są to m.in. Nardini, Nonino, Berta lub de Negri, ale oczywiście jest wiele innych marek, które również posiadają wyśmienitą Grappę.

W rzeczywistości, we Włoszech prosperuje ponad 100 producentów, posiadających prywatne destylarnie. Każda z nich wyróżnia się własnym, unikalnym procesem produkcji oraz tradycją. Czy to w Piedmont czy Lombardii, we Friuli czy Alto Adige, każda destylarnia produkuje specyficzną, godną uwagi Grappę, stworzoną z winogron wybranych spośród tysięcy różnych gatunków. W przypadku Grappy liczy się jakość a nie ilość albowiem, mała ilość wysokiej jakości grappy to wielka rzecz!

Włoska Grappa – nasze propozycje

Oczywiście w naszym sklepie FORFITER exclusive znajdziecie całą gamę wspaniałych trunków typu Grappa. Wszystkie odznaczają się niezwykłym smakiem oraz aromatem, a także najwyższą jakością. To alkohole najwyższej klasy, które chowają w sobie to, co najlepsze we Włoszech. Chcielibyśmy przedstawić kilka naszych propozycji:

CAPARZO DI BRUNELLO GRAPPA 0,7L 41% - bardzo interesujący trunek, który charakteryzuje się brakiem jakiejkolwiek barwy. Alkohol niezwykle czysty, o krystalicznych cechach. Jego bazą są wytłoczyny winogron, z których powstało wino typu Brunello w tym przypadku powstałe w 1980 roku. W zapachu pojawiają się nuty przede wszystkim owocowe – można stwierdzić, że zapach jest dość intensywny i pełny. W smaku przewaga wytrawności. Dość intensywne, za co odpowiadają wyselekcjonowane winogrona szczepu Sangiovese. Caparzo Di Brunello zaleca się pić lekko schłodzoną lub przynajmniej w temperaturze pokojowej.

RONER LA ORO GOLD GRAPPA 0,7L 40% - to wspaniała grappa, która charakteryzuje się pięknym kolorem. Ciekawą butelkę wypełnia trunek o barwie słomkowo-żółtej. Bazą tego produktu są wyselekcjonowane winogrona szczepów Schiava Gentile, Pinot Noir, Chardonnay z domieszką innych pojawiających się w regionie Tyrolu. Roner La Oro Gold rafinowana jest i leżakowana w dębowych beczkach. Bardzo świeża i czysta grappa, w której smaku pojawia się delikatna nutka wanilii. Zalecana temperatura podania to 16 stopni Celsjusza.

LA TRENTINA TRADIZIONALE GRAPPA 0,7L 41% to bardzo klasyczna odmiana grappy. Jedna z tych, która charakteryzuje się nieskazitelną czystością i krystalicznością. W zapachu bardzo mocna, zdecydowana i bogata. Pojawiają się przyprawy, zioła, ale i również owoce – przede wszystkim winogrona. W smaku grappa okazuje się być bardzo pełna, harmonijna i wytrawna. Świetnie sprawdzi się podczas interesujących rozmów w czasie długich posiłków.

RONER LA MORBIDA AMBRA GRAPPA 0,7L 40% - niezwykła grappa o niezwykłym, bursztynowym kolorze. Bazą są wyselekcjonowane szczepy winogron Moscato oraz Chardonnay. Mimo zachowania tradycyjnych receptur, produkowana jest przy użyciu nowoczesnych technologii, dzięki czemu nabiera całkiem innowacyjnych walorów. Rafinowana w dębowych beczkach o niewielkiej pojemności – ten proces odpowiada za wspaniały kolor trunku. Wtedy też trunek nabiera nowych, istotnych cech – staje się gładki i elegancki. Proponowana temperatura podawania to 16 stopni Celsjusza.

VIA ROMA BRUNELLO GRAPPA 0,7L 40% - przyjemna grappa, która świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Produkowana z wytłoczyn powstałych przy produkcji wina Brunello. Dojrzewa przez okres minimum osiemnastu miesięcy w beczkach wykonanych z dębu slawońskiego. Charakteryzuje się bardzo ładnym, bursztynowym kolorem, w którym pojawiają się złote akcenty. W zapachu wyczuwalne są intensywne, winne nuty. W smaku bardzo delikatna, z przewagą nut drzewnych i korzennych. Idealna temperatura podania to 16 – 18 stopni Celsjusza.

Jak pić Grappę?

Nie powinna ona być serwowana ani zbyt zimna ani zbyt ciepła. Zazwyczaj młodsze grappy podaję się chłodniejsze, podczas gdy starsze odrobinę cieplejsze. W przypadku wątpliwości, lepiej jest podać ją troszkę chłodniejszą, ponieważ zawsze może nabrać odpowiedniej temperatury dostosowując się do temperatury pokojowej.

Jeśli chodzi o młodsze odmiany, grappa może być nalewana do okrągłych kieliszków na długiej nóżce o rozmiarze mniej więcej kieliszka do wódki. Te starsze natomiast, można podawać w zwykłych kieliszkach do wódki lub lampkach do koniaku.

Mimo, że jest ona uważana jako poobiedni drink, wielu Włochów robi również caffe correcto, czyli dodają grappę do kawy by nadać, a dokładniej, poprawić jej smak. Bez względu na to czy jest to poranek, popołudnie czy wieczór.

W Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, grappa stała się luksusowym alkoholem, dostępnym tylko w najlepszych sklepach i restauracjach, po to by nie przeoczyć szansy na spróbowanie tego ognistego i pysznego trunku. Tak, grappa jest mocna, ale nie przeszkadza to Włochom by cieszyć się nią jako digestifem. Wystarczy tylko kilka łyków aby w elegancki sposób zakończyć ekskluzywną kolację.

Grappa – wszystko, co powinniście o niej wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie alkoholu może oznaczać dla pijącego egzotyczną podróż. Właśnie z tego powodu najczęściej dbamy o zachowanie odpowiedniego rytuału i atmosfery, która sprawi, że nasz wieczór z procentami przerodzi się w niesamowite doznanie odmiennej kultury i zwyczajów.

Jeśli jesteśmy pasjonatami południowego temperamentu i śródziemnomorskiego klimatu, z całą pewnością niezapomnianą przygodę pozwoli nam przeżyć niesamowita Grappa. Ten wyjątkowy napitek pozostaje wizytówką Włoch na arenie międzynarodowej, zaraz obok pizzy i wyśmienitych makaronów. Turyści wracający ze słonecznej Italii najchętniej zabierają ze sobą kilka butelek na pamiątkę.

Smak tego wysokoprocentowego (37,5 – 60 %), szlachetnego napoju zawdzięczamy niepowtarzalnej metodzie produkcji oraz nietuzinkowej genezie powstania pierwszych receptur. Wieki temu Grappa była najpopularniejszym napojem biedniejszych warstw społeczeństwa.

Nic w tym dziwnego, zważywszy, że od zarania wytwarza się ją z wytłoczyn pozostałych po produkcji wina. Są to tak naprawdę odpady, na które składają się skórki, pestki oraz gałązki winnej latorośli. Dopiero z czasem reszta narodu włoskiego zaczęła dostrzegać walory smakowe i zdrowotne tej niesamowitej „wódki z winogron”. Dziś codzienny kieliszek wypełniony napojem jest synonimem wierności tradycji oraz zamiłowania do dobrej zabawy.

Jak Grappę piją włosi?

Skarb włoskiej ziemi zwykle nalewany jest do specjalnych kieliszków o długiej nóżce i pękatej czarce, zakończonej lekko rozchylającymi się prostymi ściankami. Polegając na tego typu naczyniach, dajemy sobie szansę na odkrycie całego bukietu zapachowego napoju. Uwalnianiu bogatej owocowej woni sprzyja także odpowiednia temperatura - nieco niższa dla młodych trunków, dla dojrzewających odmian natomiast zbliżona do pokojowej (ok. 15 stopni C).

Najczęściej kieliszki wypełnione w 1/3 podajemy do wypicia po sytym obiedzie lub kolacji, jako tak zwany digestif, czyli dodatek poprawiający trawienie i redukujący mnożące się w żołądku kwasy. Popularnym sposobem serwowania pozostaje również połączenie Grappy z espresso – ta mikstura pozwoli nam utrzymać energię przez resztę dnia. Ponadto, trunek doskonale dodaje walorów mięsom, owocowym sałatkom, a nawet deserom.

Pamiętajmy jednak, że destylatu z winogron nie pijemy tak, jak przyjęło się konsumować polską wódkę. W tym przypadku powinniśmy delektować się głębokim smakiem napitku, przepłukać nim usta i skupić uwagę na uczucie, jakie pozostawił na podniebieniu. Jeśli oczekujemy bardziej intensywnego, różnorodnego i pamiętnego smaku, nasza uwaga powinna zwrócić się w stronę dojrzewających odmian o charakterystycznym, ciemniejszym kolorze, w tym najbardziej pożądanej Grappy typu Riserva.

Grappa to wspaniały alkohol, obok którego nie przechodzi się obojętnie. Nie jest zbyt popularny, ale posiada cechy, którymi może poszczycić się niewiele trunków. Aromatyczny, esencjonalny, pełny alkohol, którego włoski charakter objawia się w każdym łyku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu FORFITER exclusive. Z pewnością znajdziecie tutaj Państwo swoją wymarzoną Grappę.

Digestif – co to jest?

Czy słyszałeś już termin digestif? Co to jest i z czym to się je? Otóż, termin digestif pochodzi od trunku, który serwuje się we Francji do posiłku. Innymi słowy, digestif to napój alkoholowy podawany po posiłku w celu wspomagania trawienia. Istnieje wiele stylów digestifów, od amaro i win wzmocnionych po brandy, whisky i likiery ziołowe. Wszystko to tworzy digestif.

Co to jest oraz kiedy jest podawane, ma bardzo duże znaczenie razem. Tradycyjnie, digestif to każdy napój alkoholowy, którym można się delektować po obfitej kolacji, a do tej kategorii należą różne napoje.

Zobacz również: dobra grappa, najlepsza grappa.



Treść jest chroniona prawami autorskimi.