grappa

 

Czujesz się pełny po pysznym obiedzie? Więc zrób to co prawdziwy Włoch i zamów digestivo, lub digestif. Digestif to drink, który według włoskiej tradycji, jest wypijany po posiłku w celu ułatwienia trawienia. Zazwyczaj jest to gorzki alkohol, którego zadaniem jest pohamowanie apetytu. Najbardziej tradycyjnym z digestifów jest grappa, czyli mocna, włoska brandy. Zawiera od 30-45% alkoholu.

Poprzez wysoką zawartość alkoholu, początkowo grappa nie cieszyła się zbyt wielkim uznaniem, jednak Włosi znaleźli powód, dla którego trunek ten stał się wyjątkowy. Używa się jej do rozgrzania podczas przeziębienia ale najbardziej znanym zastosowaniem grappy jest „oczyszczenie” żołądka po obfitej uczcie.

 

Co to jest Grappa?

 

To alkohol destylowany ze sfermentowanych odpadów winogron, użytych wcześniej do produkcji wina. Nazywa się je vinace czyli wytłoki, na które składają się pestki, łodygi, oraz skórki winogron.

Początkowo była alkoholem dla uboższych. Została wynaleziona przez przypadek, kiedy to dobrze prosperujący farmerzy i chłopi z Północnych Włoch, a dokładniej z Friuli- Venezia Giulia and Veneto, stworzyli grapę, by nie marnować ani kawałka z ich cennych plonów a także by rozgrzać się podczas chłodnych zimowych miesięcy.

 

Tak było do lat 60-tych XX wieku, kiedy to grappa zaczęła pojawiać się na włoskich salonach. W ten czas, Giannola Nonino z destylarni Grappa Nonino's zdecydował, że użyje wytłoków tylko z jednego rodzaju winogron, czym efektywnie zmienił styl tworzenia grappy. Dzisiejszy proces jej wytwarzania jest jeszcze bardziej złożony, gorzelnicy dodatkowo zmienili metodę, eliminując łodygi winogron, by nadać jej dużo delikatniejszy charakter. Dzięki opracowaniu receptury do perfekcji, grappa nie jest już postrzegana jako trunek dla ubogich. Obecnie, jeden mały kieliszek tego mocnego alkoholu kosztuje około 5 euro w największych włoskich miastach.

 

Mimo, że zasięg Grappy ciągle rośnie, to wciąż pozostaje ona tradycyjnym włoskim napitkiem. Aby napój ten zyskał miano grappy, według prawa, zarówno winogrona muszą być uprawiane we Włoszech, jak i proces destylacji i produkcji musi odbywać się w zakładach położonych na terenie Włoch. Członkowie Narodowego Instytutu Grappy mówią, że jest ona tworzona na bazie włoskiej „tradycji, kultury i prawa”.

 

Jaką wybrać Grappę?

 

Grappa powinna być mocna, aromatyczna i przyjemna w smaku. Zła grappa to taka, która sprawia wrażenie wypicia drogiego zmywacza do paznokci. Dla początkujących, najlepsza będzie znana i dobrze oceniana grappa, od producentów, którzy podpisują się tylko pod produktami dobrej jakości. Są to m.in. Nardini, Nonino, Berta lub de Negri, ale oczywiście jest wiele innych marek, które również posiadają wyśmienitą Grappę.

 

W rzeczywistości, we Włoszech prosperuje ponad 100 producentów, posiadających prywatne destylarnie. Każda z nich wyróżnia się własnym, unikalnym procesem produkcji oraz tradycją. Czy to w Piedmont czy Lombardii, we Friuli czy Alto Adige, każda destylarnia produkuje specyficzną, godną uwagi Grappę, stworzoną z winogron wybranych spośród tysięcy różnych gatunków. W przypadku Grappy liczy się jakość a nie ilość albowiem, mała ilość wysokiej jakości grappy to wielka rzecz!

 

Jak pić Grappę?

 

Nie powinna ona być serwowana ani zbyt zimna ani zbyt ciepła. Zazwyczaj młodsze grappy podaję się chłodniejsze, podczas gdy starsze odrobinę cieplejsze. W przypadku wątpliwości, lepiej jest podać ją troszkę chłodniejszą, ponieważ zawsze może nabrać odpowiedniej temperatury dostosowując się do temperatury pokojowej.

Jeśli chodzi o młodsze odmiany, grappa może być nalewana do okrągłych kieliszków na długiej nóżce o rozmiarze mniej więcej kieliszka do wódki. Te starsze natomiast, można podawać w zwykłych kieliszkach do wódki lub lampkach do koniaku.

Mimo, że jest ona uważana jako poobiedni drink, wielu Włochów robi również caffe correcto, czyli dodają grappę do kawy by nadać, a dokładniej, poprawić jej smak. Bez względu na to czy jest to poranek, popołudnie czy wieczór.

 

W Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, grappa stała się luksusowym alkoholem, dostępnym tylko w najlepszych sklepach i restauracjach, po to by nie przeoczyć szansy na spróbowanie tego ognistego i pysznego trunku. Tak, grappa jest mocna, ale nie przeszkadza to Włochom by cieszyć się nią jako digestifem. Wystarczy tylko kilka łyków aby w elegancki sposób zakończyć ekskluzywną kolację.