Grappa, czyli jak wykorzystać winogrona w stu procentach

Grappa, czyli jak wykorzystać winogrona w stu procentach

Choć ma ona bardzo długą tradycję, to dopiero w ostatnich dziesięcioleciach została doceniona tak, jak na to zasługuje. Pojawia się dziś na najbardziej ekskluzywnych stołach i zyskuje wielkie uznanie licznych koneserów dobrych alkoholi. Skąd się właściwie wzięła, w czym tkwi tajemnica jej wielkiego obecnego sukcesu i dlaczego przyszedł on tak późno? Poznajmy bliżej grappę, czyli wyjątkowy trunek proste ze słonecznej Italii.

Historia bardzo długa, lecz tajemnicza

Początkowo produkcja grappy była po prostu sposobem na zagospodarowanie pozostałych po produkcji wina skórek, pestek i gałązek. Szybko zyskała uznanie – ale przede wszystkim w wśród rolników, dla których była po prostu łatwo dostępnym, mocnym alkoholem.

Stan ten trwał przez wiele wieków, toteż jej historia nie jest znana w takich szczegółach, jak ma to miejsce w przypadku wina, bo nikt po prostu nie przywiązywał wielkiej wagi do tego, by ją spisywać i przekazywać kolejnym pokoleniom. Przyznajmy zresztą – przez większość tego czasu istotnie zazwyczaj nie był to trunek, który mógł zadowalać kogokolwiek, kto ma wobec alkoholu jakiekolwiek większe oczekiwania.

Grappę wyrabiało się bez przesadnej dbałości o jakość i nie pijało się jej po to, by móc delektować się jej smakiem czy aromatem – od tego było przecież wino, stanowiące najważniejszy produkt, który trafiał do miast. Służyła ona wyłącznie ludności wiejskiej i biedocie, a bliżej naszych czasów np. robotnikom. W naszym kraju uważano ją za jakąś włoską odmianę bimbru i także nie przejawiano nią szerszego zainteresowania. Wszystko to zmieniło się jednak diametralnie przed kilkoma dekadami.

Nowa era i wielki zachwyt koneserów

Trunek ten długo czekał na to, aż potencjał, jaki w sobie kryje, zostanie doceniony, ale wreszcie się to stało. W latach siedemdziesiątych minionego wieku postanowiono wytwarzać go inaczej.

Oczywiście jego istota się nie zmieniła – nadal powstaje z winogronowych wytłoków, jednak teraz każdy producent dobrej grappy bardzo pilnuje tego, by był to surowiec najwyższej jakości (m.in. o odpowiedniej wilgotności), a proces produkcji pozostawał podporządkowany bardzo rygorystycznym wymogom jakościowym. Współczesna, zachwycająca swoim smakiem i aromatem grappa wytwarzana jest zarówno z winogron białych (taka jest dziś szczególnie popularna), jak i czerwonych odmian winogron.

Bogata oferta, jaką przygotował sklep FORFITER exclusive obejmuje obie. Obecnie Włosi są ze swojego mocnego trunku niezwykle dumni. Wytwarza się go bardzo duże ilości i nietrudno wśród najróżniejszych wyrobów tego rodzaju znaleźć też takie, które nadal nie budzą zachwytu.

My jednak wybraliśmy dla naszych Klientów tylko te najlepsze, doskonale nadające się np. na digestif do wykwintnego obiadu – w takiej roli często podawana jest w swojej ojczyźnie. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami!



Treść jest chroniona prawami autorskimi.