Tequila jest coraz częściej wybieranym przez polaków trunkiem o wysokiej zawartości alkoholu. Wciąż wiemy o niej jednak stosunkowo mało, by móc cieszyć się oferowanym przez producentów smakiem oraz rozpoznawać różnice między poszczególnymi gatunkami napitku. W poniższym krótkim poradniku postaramy się zmienić stan Waszej wiedzy i przekonać nawet największych sceptyków do wzbogacenia asortymentu domowego barku o wyroby z górnej półki.

 

W stronę meksykańskiego skarbu narodowego kieruje nas najczęściej ciekawość, oczekiwanie obcowania z egzotyką oraz ciekawe mity narosłe przez lata wokół spożycia tej zagadkowej substancji. Z tych samych powodów decydujemy się na wręczenie butelki destylatu z niebieskiej agawy najbliższym i przyjaciołom, kiedy nadchodzi okazja do zabawy oraz całonocnych szaleństw. Z dobrą Tequilą każde spotkanie przerodzi się w moc szczęśliwych wspomnień, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na wzbogacenie rytuału picia o legendarne już połączenie cytryny i soli.

 

Jak szukać odpowiedniej Tequili?

 

Pierwszorzędną kwestią w poszukiwaniu Tequili, której podania do stołu nie musimy się obawiać, jest zaznaczony na etykiecie poziom ekstraktu z niebieskiej agawy. Obecnie światowe rynki zalewa masa tańszych alkoholi określanych mianem Tequila Mixto. W ich skład w procesie destylacji wchodzi zaledwie 51% wyciągu z interesującej nas rośliny, reszta wypełniana jest przez różnego rodzaju cukry (na przykład syrop z trzciny cukrowej). Na pewno zdarzyło się Wam słyszeć opowieści o ogromnym kacu, który rzekomo następuje po nocy wypełnionej Tequilą. Główną przyczyną tego dokuczliwego stanu pozostają właśnie wszelkie domieszki i wariacje odchodzące od tradycyjnej receptury. W odróżnieniu od znacznie tańszych wyrobów mieszanych prawdziwa Tequila może być spożywana bez obaw, że „syndrom dnia następnego” pokrzyżuje nam plany.

 

Tequlia 100% De Agave to gwarancja wysokiej jakości oraz niezliczonych zalet (w tym także korzyści zdrowotnych). Nade wszystko jednak zyskujemy pewność, że smak alkoholu będzie najzwyczajniej w świecie atrakcyjny i zamiast zakłócać go solą i cytrusami będziemy mogli zacząć rozkoszować się każdym kolejnym łykiem zgłębiając i doceniając klasyczny wyraz trunku.

 

Oczywiście w takiej sytuacji wybierając różne odmiany o rozmaitych okresach maturacji, jak choćby Blanco, Plata, Reposado, Anejo lub Extra Anejo, możemy realnie wyrobić sobie pogląd na rezultaty prac środkowoamerykańskich gorzelników. Warto więc już dziś zaopatrzyć się w specjalne wysokie kieliszki do gatunkowej Tequili i cieszyć się jej powolnym sączeniem.