Czy masz już ulubiony likier? Poznajmy go bliżej

Czy masz już ulubiony likier? Poznajmy go bliżej

Pośród wszystkich różnorodnych napojów alkoholowych, jakie obecne są na naszym rynku, niektóre mają szczególny charakter, który wielu konsumentów upodobało sobie jako propozycję na wyjątkowe okazje.

Niewątpliwie należą do nich likiery, w których rozsmakowywały się u nas zwłaszcza panie. Wydaje się, że w ostatnich dekadach ich dawna popularność nieco przygasła. Niesłusznie! Likiery potrafią dostarczyć znakomitych wrażeń wszystkim, którzy potrafią docenić dobry alkohol.

Co to właściwie jest i jak powstał?

Według dość powszechnej opinii, likier stanowi wyrób bardzo zbliżony do nalewki. Proces jego produkcji różni się jednak w bardzo istotny sposób. Zamiast macerowania nalewu, a więc zalewania go alkoholem, mamy do czynienia z aromatyzacją tegoż alkoholu.

Inna (nieporównanie wyższa) jest także słodkość tego trunku. Wreszcie – jego wyprodukowanie to nie jest łatwe zadanie. Jeśli chcemy uzyskać klarowny produkt o wspaniałym smaku i zapachu, w którym nie będzie nas drażnił wyczuwalny spirytus, musi on odpowiednio długo leżakować – przynajmniej kilka miesięcy, albo nawet cały rok.

Ta gęsta zazwyczaj wódka gatunkowa klasyfikowana jest jednak różnie. Podstawowe kryterium stanowi tutaj zawartość cukru. U nas musi być go więcej niż 330 g w litrze, z kolei Anglosasom wystarczy ponad 100, natomiast Niemcy czy Francuzi życzą sobie powyżej 220 g. Historia tego rodzaju alkoholi jest już długa i sięga aż XVI kiedy to Włosi postanowili rozwiązać problem niezbyt zachęcającego zapachu i woni, jaką charakteryzowały się wytwarzane wtedy jako wyroby lecznicze destylaty spirytusowe. Posłużył do tego miód, słodkie wino, zioła i olejki.

Uwielbiane przez szerokie rzesze

Przed ponad stu laty, gdy techniki destylacji nie miały już dla nas większych tajemnic i powszechnym stało się wytwarzanie znakomitych alkoholi, również likiery bardzo zyskały na popularności, która w naszym kraju utrzymywała się bardzo długo, choć równocześnie coraz większym powodzeniem cieszyły się propozycje mniej słodkie.

Dziś jednak zdarza się, że nawet ludzie pracujący np. w gastronomii, ale pozbawieni fachowej wiedzy widzą w nich np. jedynie... dodatki do koktajli. Czas więc przywrócić likierowi należne mu miejsce w naszych barkach i na stołach, w czym sklep FORFITER exclusive z radością pomoże, przygotowując ofertę wyjątkowych trunków, które zachwycą nawet najbardziej wymagających koneserów.

Nie tylko panie – choć jeszcze do niedawna tego rodzaju alkohole kojarzone były jako przeznaczone przede wszystkim dla nich.

Likier, który podajemy, powinien mieć temperaturę pokojową, pije się go z małych kieliszków. Czas na uraczenie się nim przychodzi zwykle po posiłku – może występować jednak także jako aperitif, wymieszany z innymi napojami. FORFITER exclusive serdecznie zaprasza do poznania bogactwa smaków, jakie przedstawiają tego typu trunki.



Treść jest chroniona prawami autorskimi.