Armaniak - alkohol z Gaskonii

Armaniak - alkohol z Gaskonii

Alkohol z Gaskonii - Armaniak

 

                Gaskonia jest krainą historyczną, która obejmowała region południowo-zachodniej Francji. Wspaniałe tereny były domem rodzinnym dla d'Artagnana z powieści Aleksandra Dumasa Trzej muszkieterowie, a także dla Henryka IV, króla późniejszej Francji. Gaskonia słynie z tak zwanego słodkiego życia. Cudowne jedzenie, jak foie gras, czy właśnie brandy o nazwie armaniak, które uświetniały piękne, słoneczne dni w małych miasteczkach.

 

Armaniak - kilka słów o alkoholu

 

                Armagnac (inaczej armaniak) to najstarsza francuska brandy i jeden z najstarszych alkoholi w Europie. Jego powstanie można zawdzięczyć trzem nacjom: Rzymianom, którzy uprawiali winorośl, Celtom, którzy zajmowali się produkcją drewnianych beczek oraz Arabom, od których nauczono się sztuki destylacji. Armaniak powstaje z białych winogron. Wywodzi się z regionu Armagnac, który znajduje się we francuskiej Gaskonii. Jest on starszy od koniaku o około 150 lat, choć nie jest tak popularny. Jego produkcja opiera się na ciągłej destylacji białego wina w odpowiednim destylatorze, by następnie leżakować w dębowych beczkach. Od koniaku różni się głównie destylacją. Do produkcji armaniaku używa się specjalnego miedzianego alembiku, a alkohol destylowany jest tylko raz. Koniak destylowany jest dwa razy. Dzięki temu, że ten pierwszy destylowany jest jednokrotnie, jest słabszy, ale jednocześnie mniej oczyszczony i zawiera o wiele większe bogactwo walorów smakowych i zapachowych.

 

Alkohol z Gaskonii - proces produkcji

 

                Jak już wspominaliśmy, armaniak produkuje się z białych winogron. Odmiany, które biorą udział w tym procesie to: Folle Blanche, Ugni Blanc, Colombard i Bacco. Fermentacja jest w tym przypadku naturalnym procesem na bazie drożdży, w wyniku czego powstaje kwaśne wino o zawartości alkoholu 9%. Następnie zaczyna się proces leżakowania w dębowych 400 litrowych beczkach. W ten sposób alkohol dojrzewa i nabiera aromatu. Następnie enolog czuwa nad procesem kupażowania. Dba o to, aby dany rodzaj z dowolnego rocznika, zawsze smakował tak samo. Do utrzymania odpowiedniego smaku enolog potrzebuje jedynie czterech składników: wody, boise (wywar z wiórów, który wzmacnia zapach drewna i aromat tanin w alkoholu), syropu cukrowego (jego zawartość w armaniaku nie powinna przekroczyć 2%), karmelu, który służy do regulacji koloru alkoholu.

 

Alkohol z Gaskonii - rodzaje armaniaku

 

                Rodzaj armaniaku zależy głównie od tego, jak długo i czy w ogóle leżakuje w dębowej beczce. Można tutaj wymienić *** leżakujące w beczce minimum 2 lata;  VSOP i Réserve, których czas leżakowania to przynajmniej 5 lat; Napoléon, Vieille Réserve lub XO charakteryzują się leżakowaniem w beczkach przez minimum  6 lat; Hors d'âge to minimum 10 lat leżakowania, a La blanche d`Armagnac charakteryzuje się całkowitym brakiem leżakowania w dębowych beczkach.

Armaniak zazwyczaj podajemy w typowych koniakówkach lub też w kieliszkach w kształcie tulipana. Nie należy go schładzać. Warto pamiętać o sposobie przechowywania - starać się nie zmieniać temperatury otoczenia, przechowywać w miejscu zacienionym. Idealnie nadaje się do picia w pojedynkę, ale również z dodatkami. W sklepach można znaleźć mieszanki, czyli wersje blend, ale również wersje rocznikowe zwane Vintage.

 

Zobacz: Armaniak

 

Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia naszego sklepu i zajrzenia do kategorii armaniak. Bogaty wachlarz asortymentu na pewno zaciekawi smakoszy tego wyjątkowego trunku. Warto spróbować i porównać z typowym koniakiem, z którym armaniak intensywnie próbuje konkurować.



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.