Jakie są rodzaje absyntu? Tajemniczy alkohol dla koneserów

Jakie są rodzaje absyntu? Tajemniczy alkohol dla koneserów

Absynt to trunek, którego historia sięga XVIII wieku. Ten wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany jest w procesie destylacji ziół z kwiatów i liści piołunu oraz anyżu. Do tej mieszanki dodaje się koper włoski i hyzop. Choć z początku był on przeznaczony do leczenia i działań medycznych, po kilku latach absynt wszedł na rynek komercyjny. Absynt występuje w różnych kolorach. Czy wiesz, jak prawidłowo spożywać ten trunek? Od czego zależy kolor absyntu? Jakie są jego rodzaje? Zapraszamy do zapoznania się z treścią naszego artykułu.

Absynt – alkohol z robakiem

Historia absyntu była mocno burzliwa. Na samym początku absynt miał służyć jako lekarstwo na wszelkie schorzenia. Jednak po kilku latach od skomponowania mieszanki i wyprodukowaniu produktu w celach leczniczych, założono pierwszą przemysłową destylarnię absyntu.

Absynt od początku istnienia miał właściwości psychoaktywne. "Zieloną Wróżkę" można było spotkać wśród artystycznej bohemy. Smak alkoholu leży w olejkach eterycznych. Z tego powodu powstało wiele sposobów na spożywanie absyntu.

Zasada spożywania absyntu nie jest jedna i jednoznaczna. Bardzo często pijący ten trunek dodają trzy do pięciu części zimnej, lodowatej wody do jednej części alkoholu. Dzięki temu absynt mętnieje. Gorzki smak, którym wyróżnia się absynt, zmniejsza się za sprawą wody. Zielony absynt musi być spożywany we właściwy sposób. Wysoka zawartość alkoholu sprawia, że alkohol z dodatkiem piołunu powinien być pity zgodnie z obowiązującymi zasadami.

Alkohol z robakiem uzyskuje się za sprawą moczenia ziół w alkoholu wysokiej jakości przez całą dobę. Najważniejszą rośliną jest duży robak, czyli Artemisia absinthium. Dodatek różnych ziół do mieszanki sprawia, że alkohol zyskuje wyjątkowy, szmaragdowy kolor. Trunek "Zielona Wróżka" początkowo używany był jako środek przeciwgorączkowy. Z czasem wykorzystywano w większym stopniu jego psychoaktywny charakter. Dzięki temu w różnego rodzaju lokalach jego popularność wzrastała. Popularny był także wśród artystów, głównie w życiu francuskiej bohemy. Uważano, że wizje, która towarzyszyły popijaniu absyntu, były wspaniałą inspiracją dla ówczesnych malarzy.

Absynt – trunek z piołunem

Jednak świetność absyntu była czasowo ograniczona. Po wielu pogłoskach dotyczących alkoholu, większość szkodliwych skutków spożywania została uznana jako zagrażające życiu i zdrowiu. Piołun postrzegano jako roślinę, która ma właściwości halucynogenne. Dlatego trunek nazywany potocznie "Zieloną Wróżką" był skazany na porażkę.

W większości państw europejskich zakazano jego produkcji, na przykład w Szwajcarii czy Francji. Produkcji zakazano również w Stanach Zjednoczonych

Po około stu latach zakazu produkcji trunku, absynt powrócił do łask. Mogło do tego dojść, ponieważ zarówno w Czechach, jak i Wielkiej Brytanii nie istniał formalny i prawny zakaz produkcji i handlu tym trunkiem.

Wznowienie produkcji absyntu z piołunem nastąpiło także w innych krajach. Zakaz został zarówno zniesiony w państwach Unii Europejskiej, jak i pozostałych krajach, w których alkohole mogą być spożywane i produkowane.

Absynt – alkohol z tujonem

Tujon to związek chemiczny, który występuje w olejku eterycznym, np. piołunu (Artemisia absinthium), bylicy pospolitej i szałwii.

Najważniejszymi elementami absyntu są:

  • Anyż,
  • Piołun,
  • i koper włoski.

Jak widać prym wiedzie właśnie piołun, w którym występują duże ilości Tujonu. Ten związek chemiczny ma działanie pobudzające, psychotyczne, może powodować dużą drażliwość – nic więc dziwnego, że przez pewien okres czasu produkcja absyntu była zakazana.

W zależności od receptury, dodatki do alkoholu mogą się różnić. Za sprawą smaku innych składników ziołowych lub ich mniejszych ilości smak samego alkoholu różni się. Jego walory mogą się również różnić w zależności od kraju, w którym to został wyprodukowany.

"Zielona Wróżka" wynaleziona przez francuskiego lekarza, po czasie zakazu, na nowo zyskiwała na popularności. Absynt to napój, który wyróżnia się aż 82% zawartością alkoholu. Dlatego kieliszki absyntu powinny być spożywane odpowiedzialnie i umiejętnie.

Jak powstaje absynt i jak go pić?

Nie istnieje jedna, określona receptura produkcji absyntu. Dlatego pojawiło się tak wiele ich rodzajów i kolorów. Wiele z nich różni się od siebie również smakiem. Wszystko to za sprawą wykorzystania różnych proporcji ziół, które są bazą tego nietuzinkowego trunku wysokoprocentowego.

Picie absyntu musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich zasad. Najczęściej absynt pije się z kostką cukru. Do szklanki wlewamy absynt poprzez łyżeczkę z cukrem. Następnie przesączamy przez tę łyżeczkę wodę. Woda powinna być zimna, a najlepiej lodowata. Stosunek wody do absyntu musi wynosić 5:1 lub 3:1, by zniwelować działanie alkoholu.

Absynt zielony – jak smakuje ten trunek?

U szczytu swojej popularności, trunek ten pojawiał się najczęściej w kolorze ciemnozielonym, szmaragdowym. Produkcja absyntu najczęściej przebiega na dwa sposoby. Pierwszy z nich to tradycyjna destylacja. To sposób, który zawiera w sobie zarówno macerację ziół alkoholem, jak i późniejszą destylację.

Jednak większość producentów absyntu obecnie stosuje drugi ze sposobów, czyli mieszanie ekstraktu z rozcieńczonym spirytusem. Ten sposób polega na łączeniu spirytusu rozcieńczonego z ziołowym ekstraktem i sztucznymi, specjalnymi barwnikami. Jednak ten sposób różni się od tradycyjnej produkcji absyntu i z pewnością zmienia smak i aromat alkoholu, odbiegając od klasycznych walorów.

Absynt zielony wyróżnia się gorzkim smakiem. Jednak mimo to, staje się często głównym składnikiem popularnych i smacznych drinków. Za sprawą jego wyjątkowości i rozpoznawalności, trunku nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest tajemniczy i dość zagadkowy, dlatego ludzie kosztują go chętnie i z pewną nutką podniecenia.

W sklepie FORFITER exclusive znajduje się cała gama wspaniałych, zielonych absyntów. Przybliżmy kilka z nich:

  • ABSINTHE LE DIABLE VERT ABSYNT 0,7L 70% - absynt o intensywnym, jaskrawym, zielonym kolorze, który jest fantastycznym dodatkiem do drinków. Jego intensywna barwa, ziołowy smak i nietuzinkowa etykieta sprawiają, że to idealny alkohol na wiele fantastycznych domówek.
  • APSINTHION CANNABIS ABSYNT 0,5L 55% - duża moc i dodatek konopi to cechy, które z pewnością ściągają wzrok w przypadku tego absyntu. Oczywiście warto również wspomnieć o intensywnym, zielonym kolorze. Kto przejdzie obojętnie obok tak niezwykłego trunku?

Absynt czerwony – czym się wyróżnia?

Na rynku dostępnych jest wiele typów absyntu. Kolor absyntu zależy zarówno od receptury, jak i dodatków czy barwników.

Najczęściej w przypadku absyntu czerwonego mówi się o dodatku soku z granatów. Do absyntu dodaje się także kwiatów ketmii bądź innych ziół, które wyróżniają się czerwoną barwą. Ten rodzaj absyntu nazywany jest rouge.

Ważne, aby pamiętać, że dodatki do receptury mogą, ale nie muszą wpływać na smak absyntu.

Absynt niebieski – rzadki i tajemniczy alkohol

Napój o kolorze niebieskim powstaje za sprawą specjalnej kompozycji składników. Niebieski kolor można uzyskać zarówno za sprawą barwników naturalnych, jak i sztucznych.

Zaletą absyntu w kolorze niebieskim jest to, że doskonale wygląda on jako baza dla wielu drinków. Stworzenie idealnego drinku musi być jednak zgodne z zasadami picia absyntu. Zachowanie odpowiednich proporcji i dobranie właściwych składników sprawi, że drink będzie smaczny i efektowny.

Niebieski absynt nie jest tak popularny, jak zielony, jednak w naszym sklepie FORFITER exclusive znajduje się jedna perełka. To ABSINTHE LE DIABLE BLEU ABSYNT 0,7L 80%, którego hipnotyzująca barwa idzie w parze z wysoką zawartością alkoholu. Fantastycznie zrównoważony smak i niespotykany kolor pozwolą zaszaleć na niejednej imprezie, tworząc nietuzinkowe drinki.

Absynt czarny – moc niczym prosto z piekieł

Absynt czarny to trunek dla prawdziwych koneserów. Charakteryzuje się większą mocą i ciemną barwą – wydaje się być trunkiem zaczerpniętym prosto z dna czeluści piekielnych. W naszym sklepie internetowym posiadamy kilka pozycji czarnego absyntu. Jedną z nich jest ABSINTHE LE DIABLE NOIR ABSYNT 0,7L 85%. Alkohol o mocno wyczuwalnej goryczce, w którym słodycz została zabita ilością ziół i dymu. Idealny na imprezy w domu, jak i w klubie. Na pewno zwróci uwagę gości – każdy z chęcią skosztuje tak fantazyjnego trunku.



Treść jest chroniona prawami autorskimi.