5 ciekawostek na temat koniaku - Fakty, które Cię zaskoczą!

5 ciekawostek na temat koniaku - Fakty, które Cię zaskoczą!

Koniak - kilka słów o francuskiej brandy

Koniak to wyjątkowo specyficzny alkohol. Jest to tak zwany winiak, inaczej brandy. Bazą tego wykwintnego trunku są białe winogrona dojrzewające w miejscu, gdzie odbywa się produkcja koniaku - w okolicy miasteczka Cognac. Fenomenalny alkohol, od którego aż bije elegancją i wysoką jakością. Koniaki to stosunkowo drogie trunki - ich cena wiąże się oczywiście z jakością napoju, ale również z okresem leżakowania w beczce.

Tak naprawdę proces dojrzewania w drewnianych beczkach nadaje koniakowi wyjątkowego, intensywnego charakteru. Sam trunek świetnie sprawdzi się podczas ciężkostrawnej kolacji, równie dobrze można go pić w formie toastu podczas ważnej uroczystości. Jest bardzo uniwersalnym alkoholem, a jednak stale budzi podziw wielu smakoszy. Oczywiście koniak to nie byle jaki trunek - wokół niego tworzy się wiele faktów, mitów oraz ciekawostek. Warto się z nimi zapoznać.

5 ciekawostek na temat koniaku

Przejdźmy więc do konkretnych faktów i ciekawostek:

  1. Każdy koniak to brandy, ale nie każda brandy jest koniakiem! Przede wszystkim rozróżnia je fakt, że koniak produkowany jest jak prawdziwy szampan - w jednym konkretnym miejscu na świecie. Jest to miasteczko Cognac. Nazwa trunku została zastrzeżona i dotyczy alkoholu produkowanego z winogron rosnących tylko w tym konkretnym regionie. Duże ograniczenie produkcyjne sprawia, ze trunek staje się czymś w rodzaju limitowanej edycji brandy - o wiele bardziej docenianej przez koneserów na całym świecie.
  2. Koniak produkowany jest z białych winogron - czemu więc nie ma koloru białego wina? Koniak produkuje się z konkretnych trzech szczepów białych winogron, a przede wszystkim ugni blanc zwanej Saint-Emilion. Następnie wino przechodzi proces dwukrotnej destylacji, w wyniku której otrzymuje się transparentny destylat o zawartości alkoholu aż 70%. Następnie destylat ląduje w beczce, by leżakować i dojrzewać przez wiele lat. To wtedy trunek nabiera wspaniałych i intensywnych barw - właśnie podczas okresu dojrzewania. Oprócz niesamowitego koloru, destylat nabiera wtedy bogactwa aromatów oraz smaków. Oczywiście taki napój to jeszcze nie koniak - dopiero wymieszanie odpowiednich destylatów gwarantuje uzyskanie prawdziwego, aromatycznego koniaku.
  3. Koniaki zyskują specjalne nazewnictwo wraz z wiekiem, a prezentuje się ono następująco:
  • S. (Very Special) lub *** – destylaty leżakujące minimum dwa lata;
  • S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve – destylaty leżakujące minimum cztery lata;
  • O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon - destylaty leżakujące minimum sześć lat, a Napoleon minimum cztery;
  • Vintage – z oznaczeniem roku zabeczkowania najmłodszego destylatu;
  • Hors d’Age – destylaty leżakujące minimum dziesięć lat.
  1. Tak jak wśród Whisky mamy marki, które są rozpoznawalne na całym świecie, taka sama sytuacja występuje w przypadku koniaku. Są to na przykład:
  • Remy Martin
  • Hennessy
  • Martell
  • Courvoisier
  • Camus

Każdą z tych marek oczywiście znajdziecie w naszym sklepie, dlatego zachęcamy do zapoznania się z ofertą! Odznaczają się olbrzymią różnorodnością i bogactwem wspaniałych koniaków. Warto skosztować przynajmniej jednego z każdej marki, by móc wypowiedzieć się na temat wyjątkowości koniaku.

  1. Wydawałoby się, że koniak to bardzo jednostajny trunek - w końcu produkowany jest w jednym regionie z jednych konkretnych winogron. Okazuje się, że występują podregiony, w których koniaki różnią się pod wieloma aspektami. Przede wszystkim ma na to wpływ konkretny klimat czy gleba, na której rosną i dojrzewają winogrona. Chcielibyśmy przytoczyć kilka regionów oraz cechy charakterystyczne dla konkretnego regionu:
  • Grande Champagne - tutaj powstaje lekki i bardzo kwiatowy;
  • Petite Champagne - powstający tutaj koniak jest również dość lekki, kwiatowy, lecz bez wyjątkowej finezji;
  • Borderies - to koniaki delikatne, krągłe z mocno wyczuwalnym fiołkowym aromatem;
  • Fins Bois - tu powstaje koniak okrągły i szybko starzejący się;
  • Bons Bois;
  • Bois Ordinaires.

Duża różnorodność sprawia, że koniak tak naprawdę nigdy się nie znudzi - za każdym razem zaskoczy nas wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Mocniejszym, mniej intensywnym, bardziej karmelowym czy też bardziej kwiatowym. Cudowna opcja dla osób lubiących dużą różnorodność i poszerzanie swojej wyjątkowej kolekcji nietuzinkowych alkoholi.

W naszym sklepie FORFITER exclusive znajdziecie pełną ofertę wspaniałych koniaków znanych marek. Każdy znajdzie odpowiedni dla siebie trunek zarówno pod względem ceny, jak i pod względem aromatów i smaków. Wspaniałe i wyjątkowe koniaki są skarbem oferty sklepu FORFITER exclusive. Zapraszamy serdecznie!



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.