5 ciekawostek na temat Amaretto - spróbuj naszych propozycji

5 ciekawostek na temat Amaretto - spróbuj naszych propozycji

Amarettolikier na każdą okazję

Amaretto to fantastyczny likier, który pochodzi z pięknej i gorącej Italii. Charakteryzuje się przede wszystkim słodkim smakiem przełamanym delikatną dozą goryczy. Amaretto wyróżnia się na tle innych likierów wyjątkową barwą – czerwono-bursztynowy trunek, który wspaniale prezentuje się solo, ale równie dobrze wzbogaca kolor wielu fantastycznych drinków oraz koktajli.

Amaretto produkowane jest przy użyciu migdałów, ale czasami wytwarza się je z pestek moreli, brzoskwiń czy też wiśni. Często można spotkać amaretto wzbogacone o różne zioła czy też waniliowy aromat. Likier ten nie należy do najmocniejszych alkoholi. Zawartość alkoholu waha się od kilkunastu do trzydziestu procent.

Mimo że amaretto wywodzi się z Włoch, wybitne trunki obecnie produkowane są także we Francji, Holandii czy Niemczech. Likier ten fantastycznie sprawdza się jako element wielu drinków oraz koktajli. Często jednak stosuje się go jako dodatek do kaw, ciast, deserów czy lodów. Oczywiście nieodłącznym dodatkiem muszą być migdały.

Amaretto – 5 ciekawostek, które Cię zaskoczą

Amaretto to bardzo klasyczny i popularny trunek. Fantastyczny do deserów, ciast, lodów czy koktajli. Z amaretto łączy się wiele ciekawostek i interesujących historii. Oto kilka z nich:

Nazwa likieru Amaretto pochodzi od słowa Amaro. Z języka włoskiego amaro oznacza gorzki, co nie do końca odpowiada charakterowi likieru. W likierze amaretto przeważają nuty słodkie, jednak wyczuwalna jest w nim odrobina goryczki. Okazuje się, że Amaro to nie tylko określenie oznaczające goryczkę. To także kolejny włoski likier dokładnie o tej nazwie – na bazie aromatycznych ziół, które odpowiadają za dość gorzki smak trunku.

Amarettoto likier, który pojawił się na wielkim ekranie. To ulubiony trunek słynnego aktora Marlona Brando, odtwórcy roli Vito Corleone w przeboju kinowym Ojciec Chrzestny. Na cześć tej wspaniałej roli i na cześć samego aktora powstał drink o nazwie Godfather (Ojciec Chrzestny). Drink zdobył sławę i popularność, a także został wpisany na oficjalną listę koktajli IBA. Jego przygotowanie jest dość proste. Potrzebujemy jedynie likier amaretto oraz szkocką whisky i otrzymujemy prawdziwego Ojca Chrzestnego. Amaretto to ulubieniec wielu gwiazd Hollywoodu. Oprócz Marlona Brando, jest to ulubiony trunek Vivienne Westwood oraz Sadie Frost.

Amaretto to likier, którego czas powstania datowany jest aż na 1525 rok. Wtedy to uczeń Leonarda da Vinci poszukiwał modelki do wykończenia fresku. Znalazł pewną owdowiałą kobietę, która zgodziła się zapolować artyście. Był to dla niej zaszczyt, że mogła stać się postacią uwiecznioną w dziele sztuki, dlatego postanowiła się odwdzięczyć. Obdarowała artystę buteleczką napoju przygotowanego z migdałów i spirytusu. Nazwano go Amaretto.

Jak pić amaretto? Okazuje się, że likier amaretto można pić na wiele sposobów. Niektórzy polecają spożywanie napoju w czystej postaci, by móc delektować się jego niezwykłymi walorami. Odpowiednia dla niego temperatura to temperatura pokojowa, a sam napój należy podawać w małych kieliszkach i pić niewielkimi łykami. Oczywiście amaretto można podawać także na kostkach lodu – schłodzony likier smakuje równie dobrze.

Amaretto to mistrz łączenia się ze składnikami i tworzenia drinków i koktajli. Amaretto z czym pić? Rewelacyjnie łączy się z sokiem pomarańczowym i wiśniowym. Można go także łączyć z colą. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy czy herbaty – idealne rozwiązanie na chłodniejsze dni.

Amaretto – nasze propozycje

W naszym sklepie FORFITER exclusive znajduje się cała paleta wspaniałych likierów amaretto w różnych przedziałach cenowych. Oto kilka naszych propozycji:

BOLS AMARETTO 0,7L 24% - likier amaretto o zawartości alkoholu 24%. Wyróżnia się piękną, bursztynową barwą. W zapachu dominują nuty słodyczy i migdałów, w smaku zaś orzechów i karmelu. Głównym składnikiem likieru Bols Amaretto są pestki dojrzałych moreli, które odpowiadają za niezwykły smak i aromat. Likier ten jest obowiązkową pozycją w braku każdego barmana.

DE KUYPER AMARETTO 0,7L 30% - likier amaretto o zawartości alkoholu 30%. Świetnie rozgrzewa i idealnie komponuje się z wszelkimi deserami, lodami oraz idealnie spełnia rolę jako dodatek do pysznych kaw. Przepełniony aromatem karmelu, pestek moreli oraz migdałów. Świetny na każdą okazję.

DISARONNO AMARETTO CAVALLI 0,7L 28% - likier amaretto o zawartości alkoholu 28%. Jest to interesująca wariacja na temat tego niezwykłego likieru. Oprócz klasycznych nut smakowych i zapachowych, wyczuwalne są w nim także akcenty soku z cytryny, cukru, prosecco oraz Angostury. Idealnie łączy się z lodem oraz z sokiem pomarańczowym lub żurawinowym.

BARDINET AMARETTO 0,7L 25% - likier amaretto o zawartości alkoholu 25% produkcji francuskiej. Bardzo krągły i łagodny, przepełniony aromatem słodkich migdałów. Wspaniale łączy się z wieloma składnikami, tworząc oryginalne szoty i koktajle.

Absynt – produkcja

Z czym kojarzy Ci się Absynt? Produkcja, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego z magią. Czy wiesz, że kiedyś był on zakazany w USA oraz wielu innych krajach? Uważano, że ten mocny zielony alkohol ma właściwości halucynogenne i kojarzy się z nielegalnymi zachowaniami. Był oskarżany o szerzenie moralności, robienie z dzieci kryminalistów, a nawet inspirowanie morderców!

Dziś wiemy, że dobrze wyprodukowany absynt nie jest bardziej niebezpieczny niż jakikolwiek inny dobrze przygotowany alkohol. Jeśli chcesz sam zrobić Absynt, produkcja jest trudna. Tradycyjny absynt jest tworzony z anyżu, kopru włoskiego i rośliny zwanej piołunem. W różnych przepisach dodaje się do niego także inne zioła i kwiaty.

Z czym Amaretto? Amaretto z czym pić?

Amaretto to likier na każdą okazję. Pochodzi z pięknej, inspirującej, gorącej Italii. Cechami charakterystycznymi dla tego trunku jest przede wszystkim nietuzinkowy smak, przypominający słodycz lekko złamaną przez gorycz.

Z czym Amaretto przygotować, aby zrobić wrażenie na gościach? Tak naprawdę można go połączyć z sokiem wiśniowym, pomarańczowym, ale również z colą. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty bądź kawy. W przypadku picia solo, należy go podawać w małych kieliszkach. Zaleca się picie niewielkimi łykami, aby się nie zakrztusić.

Trunek do ciast

Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że niektóre ciasta potrzebują w składzie alkoholu. Jaki trunek do ciast używany jest najczęściej? Doskonałą opcją jest amaretto. Na szczęście taki alkohol znajdziesz w naszej ofercie. W asortymencie posiadamy zarówno Bols AMaretto, jak i De Kuyper Amaretto, Bardinet Amaretto czy też Disaronno Amaretto Cavalli. Wszystkie te trunki charakteryzują się najwyższą możliwą jakością, pięknym opakowaniem, ale też adekwatną ceną. Często zamiast amaretto, używa się zwykłej wódki, spirytusu czy likieru, jednak wszystko zależy od konkretnego przepisu czy upodobań.



Treść jest chroniona prawami autorskimi.