Absynt na prezent

Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę

Absynt to destylowany trunek na prezent, który posiada dużą zawartość alkoholu (45-74% ABV) spirytus pozyskiwany z roślin, w tym z kwiatów i liści Artemisia absinthium (piołun), - stąd też została zaczerpnięta nazwa trunku - wraz z zielonym anyżem, słodkim koprem i innymi ziołami leczniczymi i kulinarnymi. Jest również znany jako „La Fée Verte” („Zielona Wróżka”). Absynt powstał w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku. Jako napój alkoholowy zyskał dużą popularność pod koniec XIX wieku we Francji, szczególnie wśród paryskich artystów i pisarzy. Po części ze względu na związek z kulturą bohemy spożyciu absyntu sprzeciwiali się społeczni konserwatyści i prohibicjoniści.

Intensywność i aromat — poznaj absynt

Absynt ma bardzo mocny smak i zapach. Smak absyntu można określić jako gorzki, nieco słodki i lekko pikantny. Na smak napoju wpływają również zioła użyte do jego przygotowania, między innymi aromat kopru włoskiego. Może być on wytworzony właśnie z kopru włoskiego, z kwiatów i liści piołunu oraz anyżu.

Niewiele napojów miało taką moc inspirowania artystów i pisarzy jak absynt. Ten mocny, gorzki trunek powstał w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku, ale wieść o nim rozprzestrzeniła się w całej Europie wraz z pojawieniem się związanych z nim stylów artystycznych. Absynt był znany takim artystom jak Pablo Picasso i Henri de Toulouse-Lautrec oraz autorom takim jak Ernest Hemingway.

Dobry alkohol na prezent

W niektórych krajach zwyczajem jest wręczanie alkoholu w prezencie na Boże Narodzenie. W innych krajach zwyczajem jest wręczanie alkoholu w prezencie podczas uroczystości sylwestrowych. Często też przynosi się alkohol gospodarzom przyjęcia, w którym uczestniczy się jako gość. Jest to dobrze widziane, a świat alkoholi jest tak szeroki, że łatwo dopasować odpowiedni trunek na daną uroczystość czy też okazję. Najczęściej jest to wino, choć wybór trunku zależy od gustu gospodarzy, ale i gości.

Absynt to również wysokoalkoholowy napój destylowany na prezent. Tradycyjnie wytwarza się go z piołunu (Artemisia absinthium), zielonego anyżu i innych ziół, w tym z kopru włoskiego. Absynt powstał w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku. Charakterystyczną cechą absyntu jest to, że zawiera bardzo wysoki stosunek alkoholu do wody, zazwyczaj około 55% objętości alkoholu. Ten wysoki poziom alkoholu sprawia, że absynt ma charakterystyczny, mocny smak i zapach, który nie każdemu będzie pasował, jednak warto spróbować, by przekonać się samemu.

Zielony trunek — wręcz komuś absynt w podarunku!

Absynt tradycyjnie ma naturalny zielony kolor, ale może być również bezbarwny. Czasami jest określany jako „la fee verte” („zielona wróżka”). Historia absyntu rozpoczyna się pod koniec XVIII wieku, kiedy został przekazany wojskom francuskim jako środek zapobiegający malarii. Pierwsze odnotowane dowody obecności absyntu w południowym regionie Francji pojawiły się około 1790 roku. Do roku 1915 wytwarzanie oraz sprzedaż alkoholu zwanego „zieloną wróżką” były zakazane w większości państw europejskich i USA.

Absynt został po raz pierwszy wydestylowany w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku. Stał się bardzo popularny jako napój alkoholowy we Francji, szczególnie wśród paryskich artystów i pisarzy. Francuski poeta Arthur Rimbaud twierdził, że absynt „podsuwa pomysły” i „sprawia, że chce się robić różne rzeczy”. Trunek został zakazany we Francji i był też zakazany w wielu krajach na świecie do 1915 roku z powodu obaw o jego szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi. W XIX wieku uważano, że absynt (o dużej zawartości alkoholu) powoduje poważne problemy zdrowotne, takie jak halucynacje, konwulsje i choroby psychiczne. Właśnie to doprowadziło do jego zakazu w wielu krajach na całym świecie. Obecnie nie ma jednak obaw o to, że absynt rzeczywiście ma zły wpływ na pijące go osoby. Nie potwierdzono, że absynt ma właściwości psychoaktywne.

Jak pić absynt? Jest wiele sposobów, jednym z najbardziej znanych i popularnych jest mieszanie trunku z wodą w proporcjach następujących: - ¾ wody - ¼ absyntu (wtedy następuje mętnienie absyntu). Innym sposobem jest picie z cukrem w celu zmniejszenia goryczy absyntu. Doskonale nadaje się także do drinków.

Wykorzystywanie alkoholu jako prezentu jest powszechną praktyką w wielu kulturach. Alkohol jest często wybierany, aby wyrazić uznanie dla czyjejś gościnności lub uczcić wydarzenie. W niektórych kulturach zwyczajem jest wręczanie alkoholu w prezencie na specjalne okazje, takie jak śluby, urodziny i święta. W innych kulturach zwyczajem jest wręczanie alkoholu w prezencie podczas pierwszej wizyty w czyimś domu lub podczas pierwszego spotkania z kimś.

Chwyć absynt już dziś i to nie tylko z zadowoleniem, ale z klasycznym flarem. Dlaczego nie zakupić dwóch butelek, aby podzielić się z kimś wyjątkowym? Każdy równie niezwykły, obydwa wspierające świętowanie. Butelki starannie destylowanego absyntu sprawią, że Twoi klienci zobaczą Cię w zupełnie innym świetle – jakości i autentyczności, a nie tylko jako kolejnego szefa lub po prostu kolejnego przyjaciela. Rozważ tę opcję na prezenty urodzinowe (lub na każdą okazję) lub dla tej wyjątkowej osoby.

Postaw na dobry alkohol na prezent

Żaden absynt nie jest taki sam — każda precyzyjna i specjalna destylacja daje wybitny smak w przeciwieństwie do alkoholi niższej jakości, które aż do ostatniego łyka smakują zwyczajnie. Podziel się nim z osobami, na których Ci zależy. Pamiętajmy jednak, że alkohol przeznaczony jest tylko i wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Zobacz również inne alkohole na prezent: bourbon na prezent, brandy na prezent, gin na prezent, rum na prezent, tequila na prezent, whisky na prezent, wino na prezent, sake na prezent, likier na prezent

Treść jest chroniona prawami autorskimi.